SIMPOZIONUL „ARS OECONOMICA” CĂSTIGĂ MARELE PREMIU LA NIVEL NAŢIONAL ÎN CADRUL CONCURSULUI
„SCOALA ALTFEL: SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN”
Iată că se poate, iată că prin muncă în echipă, dăruire, creativitate şi responsabilitate, Simpozionul „Ars Oeconomica”, organizat de Liceul „Vasile Conta”, a obţinut şi o confinnare, la cel mai înalt nivel, a valorii activităţii educative pe care o depune instituţia de la infiinţarea sa. Suntem cu atât mai mândri, cu cât confirmarea vine din partea Ministendui Educaţiei Naţionale, confirmare care aşază Liceul „Vasile Conta” şi învăţământul nemţean pe harta marilor proiecte educative ale ţării. Dar până să ajungem la momentul premierii, să o luăm treptat şi să spunem povestea acestui simpozion.
Începând cu anul şcolar 2011 – 2012, Ministeml Educaţiei Naţionale organizează, anual, programul „Scoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Obiectivul acestui demers este implicarea tuturor copiilor preşcolaii/elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale acestora, care să le pună în valoare talentele şi capacităţile în diferite domenii. Fiecare unitate de învăţământ îşi elaborează propriul program de activităţi în care sunt implicaţi toţi elevii şi toate cadrele didactice, pe baza propunerilor elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor. Anul acesta, proiectele au fost structurate pe zece domenii educaţionale: cultural, artistic, tehnic, sportiv, educaţie pentru cetăţenie democratică şi promovarea valorilor umanitare, educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, educaţie ecologică şi de protecţie a mediului, abilităţi de viaţă, consiliere şi orientare.
În baza punctajului obţinut (din care 80% reprezintă nota evaluării, celelalte 20% constituind numărul de voturi acumulate), din cele 220 de proiecte înscrise în concurs, căştigător pe domeniul ştiinţific a fost Simpozionul Naţional „ARS OECONOMICA”, organizat de Liceul „Vasile Conta”. Proiectul a vizat trei direcţii de acţiune: Patrimoniul economic, Patrimoniul cultural şi Patrimoniul ecologic, fiecare incluzănd mai multe secţiuni, fapt ce i-a conferit un caracter interdisciplinar. Încurajarea schimbului de idei, a creativităţii, a spiritului antreprenorial şi a rigurozităţii ştiinţifice a reprezentat punctul forte al simpozionului organizat de liceul nostru.